Wijn proeven is bij uitstek een individuele belevenis. Niemand kan precies ervaren wat een andere wijnproever beleeft. Afhankelijk van de kwaliteit van de wijn, is wijn proeven voor de meeste mensen een plezierige bezigheid; slechts voor wijnprofessionals, die tientallen wijnen per dag moeten proeven, kan het op werk gaan lijken. Maar ook de meeste wijnprofessionals houden van hun vak.

Wetenschappers, onder leiding van Dr Xavier Ceto Alseda van de Universiteit van South Australia, hebben een ‘elektronische tong’ ontwikkeld waarvan men claimt dat deze in staat is de leeftijd van een wijn te bepalen en de manier van houtlagering (Amerikaans of Frans eiken). Bovendien zou de elektronische tong in staat zijn de scores van een proefpanel te voorspellen.

Een elektronische tong die de chemische samenstelling en de gebruikte druivensoorten van een wijn kan bepalen, bestond al. Dit apparaat zou naast leeftijd en lagering van de wijn ook de waardering van de wijn door sommeliers kunnen voorspellen. De tong heeft elektrodes van goud, platina en koolstof en meet de elektrochemische stoffen zoals suikers en fenolen, die in een wijn aanwezig zijn. Met deze gegevens wordt een blauwdruk van de wijn gemaakt. Door deze blauwdruk te relateren aan de wijnbeoordelingen door een groep van 8 sommeliers die aan het onderzoek meewerkten, zou men in staat zijn de waardering van andere wijnen door deze groep sommeliers te voorspellen.

Wordt ons het plezier van het wijn proeven nu ontnomen?

De electronische tong is beter dan de menselijke tong in staat een groot aantal componenten van een wijn te determineren; vooral wanneer er een groot aantal wijnen na elkaar moeten worden geproefd; een beoordeling van de wijn door de elektronische tong is op dit moment alleen mogelijk door menselijke, dus subjectieve waardeoordelen in het systeem in te voeren.

Voorlopig zullen wijnen bij wedstrijden dus nog worden gejureerd door ‘echte’ mensen en zal de beleving, de gezelligheid en het plezier bij wijnproeverijen ons niet ontomen worden.

En dat is maar goed ook.

Met klinkende groet,

Richard Sprey

PS Wil je meer weten over het proeven en beoordelen van wijn; de objectieve en subjectieve aspecten ervan? Klik dan op wijn proeven en beoordelen van de Vinocerf Wine Academy.