Cataluña

Cataluña kent ten zuidwesten van Barcelona een aantal wijngebieden waarvan Penedes met zijn cava’s wellicht de bekendste is. Grenzend aan Penedes, ten westen van Tarragona liggen de wijngebieden Priorat en Montsant. 

Priorat en Montsant

Priorat en Montsant zijn nauw verweven wijngebieden, omdat Montsant het gebied Priorat bijna omsluit.

De naam Priorat is afgeleid van de kloosters die in dit onherbergzame en rotsachtige gebied zijn gevestigd. De wijngaarden zijn steil en vaak in terrassen aangelegd. De bodem is arm en bestaat veelal uit een relatief dunne laag rode leisteen (llicorella) met zon reflecterende kwarts. Het klimaat is warm en droog. Een grote naam in Priorat is René Barbier, wijnmaker, geboren in Tarragona en opgeleid in Bordeaux, Bourgogne en Limoux. In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon hij een wijngaard Clos Mogador en gaf daarmee een aanzet tot het prestige van de Priorat wijnen. 

Montsant

De wijngaarden van Montsant liggen rondom Priorat met als centrum het stadje Falset. Binnen de Montsant regio zijn er grote verschillen in bodemgesteldheid: je vindt er leisteen, zandgronden met graniet en kalk- en kiezelbodems. Ook het klimaat is divers: mediterraan in de lage delen aan de kust en continentaal hoger op in het binnenland.

Vanaf de jaren ’80 heeft ook Montsant een enorme ontwikkeling doorgemaakt; enerzijds als gevolg van investeringen in moderne techniek en anderzijds door het steeds maar stijgende prijsniveau van Priorat wijnen.

De wijnen uit Montsant, hoewel verschillend qua herkomst, zijn veelal wat fruitiger en minder hard dan de wijnen uit Priorat. 

Druivensoorten

De belangrijkste druivensoorten voor de rode wijnen zijn: Garnacha tinta, Cariñena, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell en Tempranillo.

Voor witte wijnen worden o.a. Macabeo, Garnacha Blanca en soms ook Chardonnay gebruikt. 

Fiona Fischer en Celler Laurona

Celler Laurona werd in 1999 begonnen door René Barbier omdat hij in deze regio oude wijngaarden aantrof met wijnstokken, daterend uit 1944 en 1964.

Momenteel wordt Celler Laurona beheerd door de Zwitserse wijnmaakster Fiona Fischer die in samenspraak met René Barbier verantwoordelijk is voor de wijnen. Fiona wil met behulp van moderne technieken een brug slaan tussen de traditionele en moderne wijnen waarin de verschillen in het terroir van Montsant tot uitdrukking komen. Dit leidt tot een groot aantal wijnen. 

Nautilea

Vinocerf heeft in eerste instantie gekozen voor Nautilea, een wijn, gemaakt van Syrah, Garnacha, Cariñena en een vermoeden van Cabernet Sauvignon. Nautilea is afkomstig van de laagste wijngaarden in het Montsant gebied, vlak bij de kust. De wijn zit vol rijp, wat gedroogd fruit met kruidigheid en licht gebrande tonen van chocola. Vol, rond en fris; tegelijkertijd krachtig en elegant. Het is een heerlijke wijn bij gevogelte, wild, lamsvlees en kaas.