Noordelijke Rhône
Het Rhône wijngebied is een strook met een lengte van 200 kilometer in de Rhône vallei en strekt zich uit tussen Vienne in het noorden en Avignon in het zuiden. Het gebied wordt onderverdeeld in twee koninkrijken: dat van de Syrah in het noorden en van de Grenache in het zuiden. De noordelijke Rhône ligt boven Montélimar en de zuidelijke Rhône ten zuiden van die stad. Deze twee regio’s worden ook wel Les Côtes du Rhône septentrionales (noorden) en méridionales (zuiden) genoemd.

Diverse appellations
De noordelijke Rhône kent diverse beroemde appellations, zoals Côte-Rotie, Condrieu en Château Grillet (beide voor uitsluitend witte wijnen van de Viognier druif), Saint-Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas en Saint-Péray (witte wijn).

Terroir
De wijngaarden liggen voornamelijk op de rechter (westelijke) oever van de Rhône. Alleen Hermitage en Crozes-Hermitage liggen op de linker oever.
De bodem bestaat voor een groot deel uit een granieten ondergrond, die miljoenen jaren geleden is gevormd door vulkanische activiteit van het Massif Central. Veel wijngaarden liggen op hellingen en terrassen waar uitsluitend handmatig geoogst kan worden.

Druivensoorten
In de noordelijke Rhône is, in tegenstelling tot de zuidelijke Rhône, het aantal druivensoorten nogal overzichtelijk. Voor rode wijn wordt de Syrah gebruikt en voor witte wijn Viognier, Marsanne en Roussanne.
De Syrah geeft krachtige, vaak diepgekleurde wijnen met aroma’s van rood fruit, peper, specerijen en leer. Van Marsanne en Roussanne worden vaak ronde wijnen gemaakt met weinig zuren en soms aardse aroma’s.
In de appellations Côte-Rotie, Saint-Joseph, Hermitage en Crozes-Hermitage mag bij de rode druiven een klein deel witte druiven worden toegevoegd om de strenge rode wijnen iets ronder en toegankelijker te maken. Tegenwoordig wordt dit, mede door verbeterde keldertechnieken, nauwelijks meer toegepast.

Philippe & Vincent Jaboulet
Philippe is een nazaat van de Jaboulet familie die jarenlang het beroemde wijnbedrijf Paul Jaboulet Aîné beheerde. Na de overname van dat bedrijf door een Zwitserse familie, is Philippe samen met zijn zoon Vincent in 2005 een wijnbedrijf van 30 hectare gestart in Mercurol-Veaunes. Philippe is meestal in de wijngaarden te vinden, terwijl Vincent als afgestudeerd oenoloog zich daarnaast ook bezig houdt met de vinificatie.
Het grootste deel van de wijngaarden ligt in Crozes-Hermitage (25 hectare). Daarnaast bezitten Philippe & Vincent kleine percelen in Hermitage en Cornas.
De wijngaarden zijn op het hoogste niveau HVE gecertificeerd om duurzaamheid en biodiversiteit te bevorden. HVE is Haute Valeur Environnementale. 

Hermitage of Ermitage
Deze kleine appellation van in totaal 135 hectare ligt op de linkeroever (oostkant) van de Rhône. Het gebied wordt gekenmerkt door veel zon, die warmte brengt en de Mistral die het vocht weg blaast. De granieten ondergrond is vaak bedekt met zand, soms kalk en keien.
Philippe & Vincent Jaboulet hebben in dit prestigieuze gebied slechts 1,3 hectare.

De witte (H)Ermitage wordt meestal gemaakt van Marsanne en Roussanne. Het zijn veelal ronde wijnen met weinig zuren en vaak aroma’s van wit fruit en aardse geuren.
Philippe & Vincent Jaboulet zijn de enigen die een witte Ermitage van uitsluitend Roussanne maken.

De rode (H)Ermitage zijn vaak grote bewaarwijnen met een diepe kleur die na enkele jaren een finesse ontwikkelen met aroma’s van rijp fruit, specerijen en sous-bois. Deze wijnen geven vaak nogal wat bezinksel; het is dus verstandig ze te decanteren.

Cornas
Deze kleine appellation van slechts 130 hectare op de rechteroever geeft stevige, donker gekleurde, mooi gestructureerde wijnen met bewaarpotentieel. Ze worden vaak gekenmerkt door aroma’s van rood, rijp fruit, truffel en kruidigheid van laurier.
Philippe & Vincent Jaboulet beheren in Cornas 2,5 hectare.