Pomerol
Hoewel wijnbouw in deze streek al eeuwenlang plaats vindt, werd de kwaliteit van de Pomerol wijnen pas in de tweede helft van de vorige eeuw doorontwikkeld en erkend.
In dit kleine gebied met ongeveer 140 wijnbedrijven en een totaal areaal van slechts 800 hectare wijngaard, kent men geen classificatie zoals in het aangrenzende Saint-Emilion en in de wat verder liggende Médoc.
De kwaliteit van de Pomerol wijnen is voornamelijk op de kaart gezet door de familie Moueix (tegenwoordig onder andere eigenaar van Château Pétrus) en de wereldberoemde oenoloog Michel Rolland van Château Le Bon Pasteur.

Terroir
De wijngaarden van Pomerol liggen in een vlak gebied met daarin een enigszins verhoogd deel, het ‘plateau de Pomerol’. De samenstelling van de bodem is erg divers; er zijn delen met klei, kiezel, zand en ijzerhoudende grond.
De klei in Pomerol is redelijk uniek en wordt ‘argile bleue’ genoemd, blauwe klei. Deze kleilaag onder de kiezels zorgt in droge zomers voor voldoende water en geeft Pomerol wijnen hun volle, fluweelachtige karakter. Het ijzer in de bodem zorgt ervoor dat wijnen na enkele jaren oudering een truffelachtige smaak kunnen krijgen.

Druivensoorten
Toegestaan in Pomerol zijn merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec en petit verdot.
De meeste wijnen komen voort uit een combinatie van merlot en cabernet franc. De duurste wijn van Pomerol, Château Pétrus, wordt doorgaans alleen gemaakt van merlot. De in dit gebied, net als in Saint-Emilion dominante merlotdruif, geeft donker fluweelachtig fruit, terwijl de cabernet franc zorgt voor frisheid en kruidigheid.

Le Bon Pasteur
Dit oude familiedomein van Michel Rolland telt een kleine 7 hectare in Pomerol en is gelegen aan de oostkant van de appellatie met wijngaarden, grenzend aan die van Château Petrus. De wijngaarden zijn voor 80 procent beplant met merlot druiven en voor 20 procent met cabernet franc. De weg waaraan het wijnbedrijf is gelegen, vormt de grens van Pomerol en Saint-Emilion. Op zichtafstand vinden we hier onder andere de wijngaarden van Château Cheval Blanc.

Michel Rolland
Michel Rolland, misschien wel ’s werelds bekendste ‘flying winemaker’ is op Château Le Bon Pasteur opgegroeid. Na zijn studie oenologie werd hij in 1973 samen met zijn echtgenote mede-eigenaar van een laboratorium waar wijnen werden onderzocht.
In 1979 werd Michel, na het overlijden van zijn vader, verantwoordelijk voor Château Le Bon Pasteur en kon hij zijn ideeën over wijn maken in de praktijk verwezenlijken. Zo begon hij met een zomerse groene oogst om de concentratie van de wijnen te verhogen en verder met vinificatie in kleine temperatuur geregelde vaten per perceel.
Zijn activiteiten trokken aandacht en in 1985 werd hij door een aantal wijnproducenten in Californië gevraagd adviezen te geven om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren. Dit was het begin van een imposante carrière als oenoloog-consultant bij meer dan 150 wijnbedrijven over de hele wereld.

Benoît Prevot
Ook Benoît Prevot studeerde af aan de wijnfaculteit van de Universiteit van Bordeaux. Hij begon als stageair bij Le Bon Pasteur en werd daarna verantwoordelijk voor de wijnbouw en vinificatie.
In 1999 vroeg Michel Rolland hem om het wijnbedrijf Yacochuya in Argentinië verder te ontwikkelen tot een bedrijf dat grand cru wijnen produceert op 2.000 meter hoogte. Benoît heeft 14 jaar leiding gegeven aan dit bedrijf met als resultaat dat er wijn werd geproduceerd met 95 Parker punten.
In 2013 werd Château Le Bon Pasteur door de familie Rolland verkocht aan de in Hongkong gevestigde
Chinees Pan Sutong en Benoît werd benoemd tot algemeen directeur van Château Le Bon Pasteur.
Benoît is een gedreven wijnmaker die ons elke keer als wij daar op bezoek komen, laat proeven uit de vaten van de 21 verschillende percelen die apart worden gevinifieerd. Toen Fred ’t Hart en ik afgelopen september op bezoek waren, liet Benoît ons een wijn uit het vat proeven van een tegen Pétrus gelegen perceel met 70% merlot en 30% cabernet franc. Deze nog rijpende wijn uit 2020 gaf al een fantastische kruidigheid, structuur en fluwelen afdronk.
De wijnen van Le Bon Pasteur worden in barriques vergist en, afhankelijk van het jaar, 18 maanden gelagerd in nieuwe houten vaten.