Veel wijnliefhebbers hebben ooit tijdens een wijncursus iets geleerd over de hiërarchie van de Saint-Emilion wijnen. Er zijn twee appellations, namelijk AOC Saint-Emilion en AOC Saint-Emilion Grand Cru. De Grand Cru wijnen onderscheiden zich van de eerste categorie onder andere doordat het rendement niet meer dan 55 hectoliter per hectare mag zijn, terwijl dat bij de AOC Saint-Emilion is vastgesteld op 65 hl/ha. 

Naast de appellationaanduiding is er sinds 1955 een classificatie van de grand cru wijnen. Er zijn op dit moment 64 wijnhuizen die de classificatie ‘Saint-Emilion Grand Cru Classé’ mogen voeren. Daarnaast zijn er 14 wijnhuizen die  geclassificeerd zijn als ‘Premier Grand Cru Classé’ en de absolute top wordt gevormd door de vier châteaux die zich ‘Premier Grand Cru Classé A’ mogen noemen. Dit zijn Cheval Blanc, Ausone, Pavie en Angélus. Elke 10 jaar wordt de classificatie opnieuw beoordeeld en dit zal voor het jaar 2022 weer gaan gebeuren.

De twee meest prestigieuze wijnhuizen, Cheval Blanc en Ausone, hebben aangegeven dit jaar niet mee te willen dingen naar een positie in de nieuwe classificatie. Zij hebben kritiek op de criteria die sinds 2012 zijn ingevoerd. De belangrijkste kritiek bestaat uit het feit, dat er bij de classificatie gekeken wordt naar de mate waarin een wijnhuis in de publiciteit is terug te vinden en actief is op het gebied van social media. Beide topchâteaux vinden dit niet relevant; zij vinden dat terroir en opgebouwde kennis en ervaring in wijnbouw en vinificatie te weinig aan bod komen. Een ander kritiekpunt is, dat de blindproeverij die de wijnen van elk wijnhuis moeten ondergaan ‘slechts’ betrekking heeft op de wijnen van de laatste 15 jaar. Hiermee wordt geen recht gedaan aan het feit dat deze wijnhuizen al decennia lang in staat zijn voortreffelijke wijnen te produceren.

Na het bekend worden van dit nieuws, ontstond het gerucht, dat Cheval Blanc en Ausone er in 2012 grote moeite mee hadden, dat Pavie en Angélus zich ook hadden gevoegd bij de absolute top. Zoiets zou dit jaar opnieuw kunnen gebeuren. Door zich aan de classificatie te onttrekken, zouden Cheval Blanc en Ausone toch weer een aparte status voor zichzelf kunnen verwerven. Vertegenwoordigers van beide topchâteaux beweren echter dat er tussen hen geen vooroverleg over deze beslissing is geweest.

Ik ben benieuwd naar de nieuwe classificatie.