Bolgheri

Bolgheri is een klein wijngebied met een grote reputatie. Het charmante dorp, gelegen op ongeveer 8 km landinwaarts van de Toscaanse kust, heeft minder dan 200 inwoners en is eigenlijk slechts een buurtschap van de gemeente Castagneto Carducci. Enkele van de meest gerenommeerde wijngaarden van Italië liggen net ten westen van de stad. Bolgheri is een mekka voor wijnliefhebbers.

Geschiedenis

De moderne geschiedenis van Bolgheri begon aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen Marchese Mario Incisa della Rochetta  in 1944 op het idee kwam om uit verlangen naar wijnen uit de Franse Bordeaux streek de Médoc, Cabernet Sauvignon druiven te planten op zijn landgoed San Guido. De wijnstokken kwamen van Château Lafite. Het was een opzienbarend initiatief in een gebied dat alleen bekend stond om Sangiovese en Trebbiano wijnen.

Topwijnen

Na bemoedigende resultaten beplantte hij zijn Sassicaia (gebied met veel stenen) wijngaard begin jaren zestig met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Samen met zijn zwager Nicolò Antinori en wijnmaker Giacomo Tachis en geadviseerd door de Franse wijnprofessor Emile Peynaud, verbeterde Incisa zijn Sassicaia-wijnen in de jaren zeventig, onder andere door de wijnen te laten rijpen op Franse barriques. Ze verwierven in 1978 internationale bekendheid toen een 6 jaar oude Sassicaia wijn op een blindproeverij van Decanter de daar ook aanwezige topwijnen uit Bordeaux en Californië versloeg. Daarmee was Bolgheri op de kaart gezet.

Sassicaia en Ornellaia

Nadat in 1983 de witte en rosé wijnen onder de DOC Bolgheri mochten vallen, werden de rode wijnen van het gebied, met inbegrip van Sassicaia, nog steeds niet erkend. In de klassificatie kwamen zij niet verder dan ‘Vino da Tavola’. Om zich van de grote hoeveelheid middelmatige wijnen te onderscheiden, werd het concept van de “Super-Toscans” geïntroduceerd. In deze periode beplantte Lodovico Antinori zijn Ornellaia wijngaarden met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Sauvignon Blanc.

Grattamacco

Sassicaia’s reputatie trok ook andere wijnmakers die geïnteresseerd waren in het verkennen van de mogelijkheden die Incisa had aangetoond met het maken van geweldige wijnen, in de eerste plaats met Franse druiven. In 1977 werd onder andere het Grattamacco wijnbedrijf gesticht met 28 hectare wijngaard in een totaal oppervlak van 80 hectare. De DOC-regels werden uiteindelijk herzien in 1994 die ook de cabernet-gebaseerde rode wijnen omvatten. In 2013 werd voor Sassicaia zelfs een eigen DOC gecrëerd: de Bolgheri Sassicaia DOC.

De Bolgheri DOC maakt de productie van witte, rosato- en rode wijnen mogelijk. De witte wijnen kunnen bestaan uit Sauvignon Blanc of Vermentino. De rosato en rode wijnen worden voornamelijk geproduceerd van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese en Syrah. De rode wijnen moeten ongeveer een jaar oud zijn, en als ze twee jaar oud zijn met ten minste een jaar in eiken, kunnen ze worden aangeduid als Superiore.