Vin méthode Nature           Tot nu toe was er niet veel duidelijkheid en transparantie over de de definitie van een ‘vin naturel’. Wijnboeren die dit soort wijnen maken, worden vaak gezien als gedreven mensen die in een aantal gevallen ‘het natuurlijk proces’ belangrijker vinden dan het produceren van een correcte en lekkere wijn.    


Het basisprincipe van deze ‘natuurlijke wijnboeren’ is altijd geweest, dat ze zo min mogelijk willen ingrijpen in het natuurlijke proces. De zwakte van het label ‘vin naturel’ was, dat de wijnboeren niet werden gecontroleerd; je moest hen op hun blauwe of anders gekleurde ogen geloven.

Dat lijkt nu verleden tijd. In Frankrijk is de naam ‘vin méthode nature’ inmiddels erkend door het Franse nationale wijninstituut INAO.
Om in aanmerking te komen voor de certificering moeten de druiven gecertificeerd biologisch zijn geteeld; moet er handmatig zijn geoogst; mogen er aan de most geen toevoegingen zijn gedaan; mag er bij de fermentatie geen gebruik worden gemaakt van aangekochte gisten en mogen er tijdens het proces van de wijnbereiding geen  onnatuurlijke ingrepen zijn gedaan als omgekeerde osmose, flash pasteurisation en thermo vinificatie. Verder moet de wijnboer een laboratorium analyse laten maken van de wijn.
Mede op basis daarvan wordt één van de twee labels toegekend. Er is er één voor wijnen met ‘geen toegevoegde sulfieten’, dit zijn wijnen met minder dan 10 mg zwavel per liter, en één voor wijnen met ‘minder dan 30 mg toegevoegde sulfieten’. De labels kunnen worden gebruikt vanaf de oogst van 2019.

En o ja, de leden van het ‘Syndicat de Défense des Vins Nature’ lopen 1% kans op controle door een certificerende instantie.