Klimaatverandering met de gemiddeld wat hogere temperaturen in het voorjaar zorgen voor een steeds vroegere vruchtzetting van de wijnstokken met een daarbij behorend groter risico op problemen door vorst. De hogere zomerse temperaturen zorgen voor hogere suikergehaltes en minder zuren in de druiven. In een aantal gevallen leidt dit tot wijnen met hogere alcoholgehaltes en minder elegantie.

In Bordeaux heeft de assemblée générale du syndicat des AOC Bordeaux et Bordeaux Supérieur het mogelijk gemaakt om onder bepaalde randvoorwaarden te experimenteren met druivenrassen die op dit moment in dit gebied niet onder de appellation zijn toegestaan. Het gaat om een aantal goed tegen warmte bestendige rassen als Arinarnoa, Touriga nacional, Castets, Marselan voor rood en Alvarinho, Petit manseng, Liliorila voor wit.

De nieuwe druivensoorten mogen niet meer dan 10% van een assemblage uitmaken en de eerste resultaten worden rond 2025 – 2027 verwacht.