Zaterdag 4 november ging een groep van 16 Vinocerf wijnliefhebbers onder leiding van Richard Sprey en Fred ‘t Hart richting Frankrijk. Het eerste reisdoel was Reims, waar we naast een bezoek aan de kathedraal en een authentieke brasserie een bezoek brachten aan Pascal Devilliers, onze piepkleine champagne producent met slechts 1,5 ha wijngaard. Het was leuk om de gepassioneerde Pascal en echtgenote Florence aan het werk te zien; vooral als contrast met het gestijlde marketing geweld van grote broer Taittinger die we zondagochtend bezochten.

Daarna ging het richting Beaune, waar we onder andere Hôtel Dieu aandeden, Bourgondisch dineerden en met een touringcar op zoek gingen naar bekende wijngaarden ten zuiden van de stad. Met het bezoek aan Domaine Fernand et Laurent Pillot in Chassagne kregen we een kijkje achter de schermen en diverse proefglaasjes van de vele witte en rode topwijnen die hier het licht zien. Op maandagavond opende La Maison du Poulet de Bresse speciaal voor onze groep zijn deuren om ons te laten genieten van Poulet de Bresse aux morilles.

De laatste dag van deze wijnreis werd besteed aan een bezoek aan Julienas in het Beaujolais gebied, waar we ontvangen werden door wijnboer Pascal Granger die verschillende cru’s uit de Beaujolais liet proeven en ons zijn kerk liet zien waar de wijnen worden gevinifieerd. Voor de lunch konden we aanschuiven bij Marie Dias, chef kok en eigenaar van restaurant Le Coq à Julienas, waar we als hoofdgerecht een voortreffelijke coq au vin mochten proeven in combinatie met twee van de wijnen van Pascal Granger.

Na de lunch zette de bus via de Roche Solutré koers richting Charnay-les-Macon waar Marine en Nadine Ferrand ons welkom heetten in hun schitterend verbouwde wijnbedrijf met een proeverij van prachtige witte wijnen uit de Macon streek.