Wijnbericht Vino - Foto 4Het wijngebied Rueda ligt iets ten noordoosten van de stad Salamanca en wordt door velen gezien als het gebied bij uitstek voor Spaanse witte wijn. De wijngaarden liggen 700-800 meter boven zeeniveau en het klimaat geeft koude winters en warme, vaak zeer droge zomers. De belangrijkste witte druif in dit gebied, de Verdejo, was in de jaren 70 van de vorige eeuw bijna verdwenen. Veel wijnboeren rooiden de Verdejo en plantten Viura en Palomino druiven in hun wijngaarden.
Wijnboer Angel Rodríguez weigerde echter zijn oude Verdejo wijngaard, genaamd Martinsancho, te rooien. In deze wijngaard uit de 17e eeuw stonden nog Verdejo stokken van voor de Phyloxera ziekte, die de Spaanse wijngaarden in het begin van de 20e eeuw teisterde.

In 1972 nam Angel loten van zijn Martinsancho planten en entte deze op stokken van zijn beste wijngaarden. Hiermee was de authentieke Verdejo druif van de ondergang gered. Later zijn ook andere wijnboeren, mede op advies van de Franse professor Peynaud, Verdejo gaan aanplanten.
In 1980 werd de oorsprong benaming Rueda erkend.

Het verhaal van Angel Rodríguez eindigde niet in 1980. Zijn dochter Concha fungeert nu als de wijnmaker van de bodega. Dat zij haar vak verstaat, blijkt uit het feit, dat haar Martinsancho Rueda Verdejo 2015 in de blindproeverij van het jaarlijkse feest van de Verdejo in het wijncentrum La Seca door een professionele jury als beste Verdejo wijn werd gekozen. Bijzonder, omdat ook vorig jaar de Martinsancho 2014 als beste uit de proeverij kwam.

Als u deze frisse, aromatische wijn eens wilt proberen: de Martinsancho Verdejo 2014 is te bestellen op onze website: www.vinocerf-wijngenootschap.nl voor € 9,95.

Met klinkende groet,

Richard Sprey