Wijnbericht Vino - Foto 3Veel wijnliefhebbers kennen het dorpje Cairanne, iets ten noordoosten van de stad Orange in het Rhône dal. De wijnen van Cairanne vielen onder de appellation Côtes du Rhône Villages en de verwachting was dat de wijnen van dit dorp zouden promoveren tot een zelfstandige appellation.
Dit is inmiddels gebeurd. Met ingang van de oogst van 2015 vallen de wijnen – als ze aan de kwaliteitseisen voldoen – onder de AOC Cairanne. De nieuwe cru met 956 ha kan zich dus nu scharen in het rijtje Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueras, Beaumes de Venise, Rasteau en Vinsobres.

Een rode Cairanne moet tenminste 50% grenache bevatten en mourvèdre en syrah moeten samen minimaal 20% van de gebruikte druivensoorten uitmaken. Een witte Cairanne (zeldzaam, want in dit gebied is slechts 5% van de druiven bestemd voor witte wijn) moet minimaal bestaan uit de druivensoorten clairette (30%), grenache blanc (20%) en roussanne (20%).

Met klinkende groet,

Richard Sprey