Op 18 april zijn in Parijs de cijfers van de internationale wijnproductie en –consumptie bekend gemaakt. Opvallend is dat China zich na Spanje op de tweede plaats heeft genesteld als het gaat om wijngaardoppervlakte. Daarna volgen Frankrijk, Italië, Turkije en de Verenigde Staten van Amerika. De vijf grootste landen beheren ongeveer 50% van de mondiale wijngaarden.
Voor wat betreft de wijnproductie hebben Frankrijk en Italië stuivertje gewisseld. In 2015 staat Italië qua geproduceerd wijnvolume met 49,5 miljoen hectoliter weer op de eerste plaats, gevolgd door Frankrijk (47,5 miljoen hl), Spanje (37,2 miljoen hl), USA (22,1 miljoen hl) en Argentinië ( 13,3 miljoen hl). Geschat wordt dat de biologische wijnbouw momenteel tussen de 8% en 12% van de wereldproductie uitmaakt.
De animositeit tussen de grote wijnlanden Frankrijk en Italië kwam tijdens de Vinitaly in Verona tot uiting toen premier Matteo Renzi van Italië stelde dat Italiaanse wijn beter is dan Franse. De reactie van President François Hollande liet niet lang op zich wachten: ‘Misschien, maar onze wijn wordt duurder verkocht’.
Dat laatste is zeker het geval. Frankrijk exporteerde 14 miljoen hectoliter tegen een gemiddelde prijs per liter van € 5,89, terwijl Italië 20 miljoen hectoliter exporteerde tegen een gemiddelde prijs van € 2,68.
Met klinkende groet,
Richard Sprey