Afbeelding 1  Valle de Coahuila

In de afgelopen weken heb ik samen met echtgenote, zoon, schoondochter en kleinzoon het noorden van Mexico bezocht. Het reisdoel was Saltillo, een industriestad (700.000 inwoners) waar familieleden en vrienden van onze schoondochter woonachtig zijn. Saltillo ligt een kleine honderd kilometer van Monterrey, de derde stad van Mexico; een industriestad met 2,5 miljoen inwoners en veel cement- en staal industrie die hun vervuiling in ruime mate de lucht in blazen, alwaar deze boven de stad blijft hangen omdat de stad gebouwd is in een kom van bergketens. Niet direct een omgeving om aan wijnbouw te denken.

Wijn in Mexico
Omdat er geen dag voorbij gaat, waarin ik niet aan wijn denk of aan een glaasje nip, was ik mij ervan bewust dat mijn passie voor wijn in Mexico wel eens tot problemen zou kunnen leiden. De nationale drank in Mexico is bier en daarnaast natuurlijk Tequila, de van de blauwe Agaveplant gestookte sterke drank die door veel Mexicanen beschouwd wordt als de nationale trots. De wijnconsumptie in Mexico is ongeveer gelijk aan 1 procent van de bierconsumptie en daarmee voor onze begrippen onvoorstelbaar laag. De meeste Mexicanen drinken, ook bij de maaltijd, bier. En als je om wijn vraagt, wordt er in verreweg de meeste gevallen rode wijn aangeboden en is wit niet voorhanden.

Voor de Mexicaanse consumptie wordt ongeveer twee-derde deel geïmporteerd. En wel voornamelijk uit Spanje, Chili en Argentinië. In de supermarkten vind je uit die landen zeer redelijke wijnen in een prijssegment van € 5 tot € 10, veelal Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot en Syrah. Daarnaast trof ik een enkele Lambrusco aan die in de half zoete variant op de fles aangeprezen werd als de ideale begeleider van pittige Mexicaanse en Thaise gerechten. Als je al witte wijn kunt vinden, gaat het meestal om Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc en Chenin blanc.

Oudste wijnbedrijf van Noord en Zuid Amerika
Ik was me er niet zo van bewust, dat er in Mexico ook wijnbouw plaats vindt. De regio die zich het meest ontwikkelt is Valle de Guadalupe in het Mexicaanse deel van Californië. Tot mijn verrassing bleek dat ook in de buurt van Saltillo een belangrijke wijnregio te vinden is: Valle de Parras in de staat Coahuila. In Parras, op ongeveer 150 kilometer afstand van onze verblijfplaats Saltillo, blijkt het oudste wijnbedrijf van Noord en Zuid Amerika gevestigd te zijn: Casa Madero door de Spanjaarden gesticht in 1597. Een bezoek zou een mooie gelegenheid zijn om in bierland Mexico de wijn weer eens een dagje centraal te stellen.

Afbeelding 2  Mesquite boom

Zondag 3 januari was het zover. Opgewekt gingen we met z’n vieren op pad. Eenmaal uit de buitenwijken van de stad reden we door een eindeloze laagvlakte, in de verte omzoomd door bergketens. De droge vlakte, begroeid met cactussen, agaveplanten met hun lange bloemstengels en Mesquite bomen die diep kunnen wortelen om water te zoeken werd soms afgewisseld met een canyon-achtige droge rivierbedding en met groepjes in elkaar geknutselde woninkjes waarvoor het predicaat ‘onbewoonbaar verklaard’ te hoog gegrepen zou zijn.

Na twee uur rijden bereikten we het stadje Parras (Spaans voor wijnplanten). Het wijnbedrijf Casa Madero met zijn grote witte gebouwen, toegangspoort en kapel liet zich niet moeilijk vinden. Aan het eind van de oprijlaan werden we opgewacht door een grote groep wijnliefhebbers en twee trucks met tot de tanden bewapende militairen. Mijn gedachte daarbij was; als de kwaliteit van de wijn deze bewaking rechtvaardigt, gaan we een mooie middag tegemoet.

Casa Madero
In 1568 zochten de Spanjaarden in deze omgeving naar goud, maar vonden dit hier niet. Wat ze wel vonden, was een oase met waterbronnen en wilde wijnstokken. In 1597 ontving Don Lorenzo Garcia van de Spaanse koning Philips II een schenking aan landerijen en het recht om daar wijndruiven te verbouwen. Hieruit ontstond de Hacienda San Lorenzo die in 1893 werd gekocht door Don Evaristo Madero, waarna het wijnbedrijf Casa Madero werd genoemd.

Casa Madero produceert wijnen op drie niveaus: Gran Reserva, waarvan de rode wijnen 12-26 maanden houtrijping hebben ondergaan en de Chardonnay 6 maanden; Reserva, waarvan de rode wijnen 12-15 maanden houtrijping kregen in gedeeltelijk Frans, Oost-Europees en Amerikaans eiken vaten en een rode en een witte basis wijn onder de noemer Jóvenes.

Afbeelding 3       Afbeelding 4

Rondleiding
Zondagmiddag rond 15.00 uur konden we ons aansluiten bij één van de vele rondleidingen. Jammer genoeg werd deze slechts in de door mij niet beheerste Spaanse taal gegeven, maar gelukkig is mijn kennis van wijnbereiding net voldoende om termen als ‘Fermentación, Maloláctica en Barricas de Roble Francés’ te begrijpen. Net als ‘Sabores Sutiles’ woorden die mij langzamerhand het water in de mond deden lopen met een heftig verlangen naar de aan het eind van de rondleiding verwachte proeverij.

Teleurstelling
Groot was dan ook de teleurstelling, dat het bij Casa Madero niet mogelijk is om wijnen te proeven. Casa Madero is namelijk niet in het bezit van een horeca vergunning en mag dus geen wijnen uitschenken aan publiek. Een dag die in het teken van de wijn zou staan, zou op deze manier in een deceptie kunnen eindigen. Daarom vlug weer terug gereden naar Saltillo om aldaar in de supermarkt een heerlijk verkoelende fles witte wijn te kopen. Aangekomen bij de supermarkt lag er in het wijnvak één tintelfrisse fles Chenin Blanc tussen ongeveer 36 verschillende rode wijnen op ons te wachten. In een staat van euforie bracht ik mijn fles naar de kassa, die echter bij het scannen van de fles een vreemd ‘blieb’ geluid maakte, waarbij er tevens een mededeling op het scherm verscheen, dat het in Mexico niet mogelijk is om op zondagmiddag na 14.00 uur alcoholische dranken te kopen.
Zo werd zondag 3 januari mijn eerste alcoholvrije dag in het nieuwe jaar.

Met vineuze groet,

Richard Sprey

PS 1
De militairen die we bij aankomst op Casa Madero hebben gezien waren waarschijnlijk aanwezig omdat bij één van de rondleidingen ‘een belangrijk persoon’ aanwezig was.

PS 2
Op een later tijdstip heb ik in een supermarkt voor ongeveer € 15 een fles van Casa Madero kunnen bemachtigen. Het was er één uit de serie ‘Reserva’ en wel een rode, genaamd 3V 2013
De druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Merlot en Tempranillo. De druiven zijn vergist in een roestvrij stalen tank en daarna 15 maanden gerijpt in vaten van Frans, Oost-Europees en Amerikaans eikenhout. Een wijn boordevol fruit met aroma’s van kersen, zoethout, een toefje witte peper, laurier en wat gebrande tonen. Een prima wijn met een lange afdronk.