Isolabella della Croce

 

Bij het gehucht Loazzolo even ten zuiden van Asti, tussen Acqui Terme en Alba liggen de wijngaarden van de familie Isolabella della Croce. De wijngaarden liggen op een hoogte van 500 meter in een heuvelachtig gebied, omzoomd door bossen. Het grootste deel van de in totaal 11 ha wijngaard ligt op hellingen met een zuidelijke expositie.

De familie Isolabella is zo vervuld van de natuurlijke kwaliteiten van dit gebied, dat zij een Project Terra Protetta di Loazzolo in het leven hebben geroepen. Het doel van dit project is de wijngaarden die een hellingsgraad hebben die tussen de 50 en 80 procent liggen, te beschermen. Zonder menselijk ingrijpen zou er aanzienlijke schade aan het landschap ontstaan.

In de wijngaarden worden dan ook geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt en eventuele schimmelinfecties worden bestreden met de beperkte hoeveelheid koper en zwavel. 
De bossen rond de wijngaarden hebben een positieve (dempende) invloed op de temperatuur en dragen bij aan de hoeveelheid zuurstof in de omgeving, wat de kwaliteit van het fruit ten goede komt.
Bijzonder vermeldenswaard is de La Vela wijngaard waar op de steile hellingen in 2007 de pinot noir druif is aangeplant met een dichtheid van 11.000 stokken per hectare, wat ervoor zorgt dat de wijnstokken diep moeten wortelen.

Wijn van deze producent:

Monferrato Rosso Le Marne