Wijnberichten

Duurzaam en/of Biologisch?

Duurzaam en/of Biologisch? Sinds augustus 2012 kennen we het begrip 'biologische wijn'. In het kort komt het erop neer dat de wijnen die hiervoor gecertificeerd zijn, voldoen aan een aantal door de EU gestelde regels, zoals- geen gebruik van kunstmest in...

Nieuwe druivensoorten in Bordeaux?

Klimaatverandering met de gemiddeld wat hogere temperaturen in het voorjaar zorgen voor een steeds vroegere vruchtzetting van de wijnstokken met een daarbij behorend groter risico op problemen door vorst. De hogere zomerse temperaturen zorgen voor hogere...

Vinocerf wijnreis naar Frankrijk

Zaterdag 4 november ging een groep van 16 Vinocerf wijnliefhebbers onder leiding van Richard Sprey en Fred 't Hart richting Frankrijk. Het eerste reisdoel was Reims, waar we naast een bezoek aan de kathedraal en een authentieke brasserie een bezoek brachten aan Pascal...

Elektronisch wijnproeven: is dat de toekomst?

Wijn proeven is bij uitstek een individuele belevenis. Niemand kan precies ervaren wat een andere wijnproever beleeft. Afhankelijk van de kwaliteit van de wijn, is wijn proeven voor de meeste mensen een plezierige bezigheid; slechts voor wijnprofessionals, die...

Vinocerf Wine Academy

Wijnopleidingen voor liefhebbers die hun kennis over wijn op een aanstekelijke manier willen vergroten Zowel Fred ’t Hart als Richard Sprey hebben in de afgelopen jaren ruime ervaring opgebouwd in het geven van wijncursussen, proeverijen en wijnworkshops. Beiden staan...

Frans-Spaanse wijnoorlog

In het blad Decanter las ik het bericht dat een Franse wijnboer uit de buurt van Narbonne een boete van € 97.000 heeft gekregen, omdat hij 30.000 hectoliter Spaanse wijn heeft verkocht als Franse ‘vin de table’. Dit sterkt radicale Franse wijnboeren in hun acties...

Blauwe wijn, gele kaas en roze zalm

Blauwe wijn, gele kaas en roze zalm Veel wijnliefhebbers zal het zijn opgevallen, dat er in dit voorjaar plotseling blauwe wijn op de markt kwam. In diezelfde periode las ik artikelen over gele kaas en roze zalm. Het verschil is dat wij gele kaas en roze zalm als...

Rueda: aanstormende topregio voor Spaans wit

Het wijngebied Rueda ligt iets ten noordoosten van de stad Salamanca en wordt door velen gezien als het gebied bij uitstek voor Spaanse witte wijn. De wijngaarden liggen 700-800 meter boven zeeniveau en het klimaat geeft koude winters en warme, vaak zeer droge zomers....

In Cairanne wordt feest gevierd

Veel wijnliefhebbers kennen het dorpje Cairanne, iets ten noordoosten van de stad Orange in het Rhône dal. De wijnen van Cairanne vielen onder de appellation Côtes du Rhône Villages en de verwachting was dat de wijnen van dit dorp zouden promoveren tot een...

Houtrijping in de fles

In de afgelopen maand is op Prowein in Düsseldorf een houten wijnfles geïntroduceerd onder de naam Pinocchio Barrique Bottle. Veel wijnen worden eerst in houten vaten gerijpt voordat ze in een fles op de markt komen. Die houtrijping heeft als voornaamste doel de...

Wijnberichten