Mas d’Agalis

Lionel Maurel heeft met zijn wijnbedrijf Mas d’Agalis 8 hectare wijngaard in en om Nébian, 20 kilometer ten noorden van het rustieke stadje Pézenas in de Languedoc. Voordat hij het familiebedrijf overnam heeft hij zijn opleiding gehad bij grote wijnmakers als Didier Barral in Faugères en Thierry Allemand in Cornas. Met hen heeft hij een zo natuurlijk mogelijke manier van wijn maken gemeen. Volgens Lionel moet elke wijn het resultaat zijn van de kwaliteit van het terroir en de klimatologische omstandigheden van het jaar. Eigenzinnig als hij is, heeft hij, waar in de Languedoc veel van de druivensoort Carignan is gerooid, juist nieuwe Carignan aangeplant omdat hij ervan overtuigd is dat Carignan bij deze streek hoort en onder de juiste omstandigheden een goede kwaliteit kan leveren. Lionel werkt niet met chemische bestrijdingsmiddelen in de wijngaard en voegt bijna geen zwavel toe aan zijn wijnen. Sinds enkele jaren is hij biologisch gecertificeerd.