Grattamacco

Bolgheri is een klein Italiaans wijngebied van ongeveer 900 ha aan de Tyrreense Zee tussen Livorno en Fiorentina.

Het gebied is bekend geworden doordat Marchese Mario Incisa en Nicolo Antinori in de 60-er jaren zeer succesvol cabernet sauvignon druiven hebben aangeplant. Doordat voor deze wijnen gebruik gemaakt werd van Franse druivenrassen, voldeden zij niet aan de Italiaanse DOC regels en werden ze als Super Toscans verkocht. De bijzondere kwaliteit hiervan noopte tot een aanpassing van de DOC regels en dat gebeurde in 1994.

In het dorpje Castagneto Carducci werd in 1977 het Grattamacco wijnbedrijf gestart. In een gebied van in totaal 74 hectare liggen 27 hectare wijngaard in het Toscaanse heuvelland. De wijngaarden liggen op een hoogte van 100 meter en worden beïnvloed door zeewind in een verder droog klimaat. Grattamacco produceert witte en rode wijnen op een hoog niveau en doet dat duurzaam

Meer weten over Bolgheri? Zie Richard’s Wijnbericht

 

Wijnen van deze producent:

Bolgheri Vermentino

Bolgheri Rosso