Domaine Raissac

Het wijnbedrijf van Château Raissac ligt aan de noordwestelijke uitvalsweg van Béziers aan de Route de Murviel. Hier leiden Gustave Viennet en zijn echtgenote Marie als 6e generatie van de familie Viennet het 86 hectare tellende wijnbedrijf. Bijzonder zijn de uit de 17e eeuw stammende in de kalkrots uitgegraven opslagkelders die zorg dragen voor een optimale vochtigheid en temperatuur.
De wijngaarden worden omgeven door Garrigue, het voor dit deel van de Languedoc zo typerende kruidige landschap met pijnbomen, wilde thijm, rozemarijn, olijf- en vijgenbomen. In de bodem vinden we kiezel, mergel, kalk en zandsteen en daarin fossielen en schelpen, zoals de ‘Ostrea Crassissima’ oftewel reuzen oesters.
Chemische bestrijdingsmiddelen worden niet of nauwelijks gebruikt en onkruid in de wijngaard wordt mechanisch bestreden.
Vaak wordt mechanische oogst als inferieur gezien ten opzichte van de handmatige pluk. Gustave Viennet benadrukt echter twee voordelen van het mechanisch oogsten, namelijk de
snelheid waarmee het gebeurt, waardoor de druiven in een korte periode van optimale rijpheid worden geoogst en het feit, dat het met de machine eenvoudiger is om in de koelte van de nacht te oogsten, wat de gezondheid van de druiven ten goede komt.