Wijnbericht Vino - Foto 2In de afgelopen maand is op Prowein in Düsseldorf een houten wijnfles geïntroduceerd onder de naam Pinocchio Barrique Bottle.

Veel wijnen worden eerst in houten vaten gerijpt voordat ze in een fles op de markt komen. Die houtrijping heeft als voornaamste doel de tannines af te bouwen door geleidelijke oxidatie in het houten vat waardoor de wijn zachter, minder stroef en drinkbaarder wordt. Een tweede effect van houtrijping (vooral bij nieuwe vaten) is dat de wijn aroma’s van het hout en van de toasting (het schroeien van het hout) overneemt.

Met behulp van deze fles kan de consument, net als de wijnboer, de smaak van wijn veranderen door aan de wijn houtrijping mee te geven. De flessen worden gemaakt van Frans of Sloveens eikenhout.

Doordat de wijn in een fles van 75 cl veel meer houtcontact heeft dan in een houten vat van 225 liter, verloopt de rijping wel veel sneller dan bij de wijnboer in de kelder.

Met klinkende groet,

Richard Sprey